Ako bača Ondro Beťár Chromý zúčtoval s výpalníkmi

19. Jún, 2009, Autor článku: Benko Ján, Prírodné vedy
Ročník 2, číslo 6 This page as PDF Pridať príspevok

Keď sa bača Ondro Beťár Chromý vrátiu zo študijnieho pobytu v Texase, rozhodeu sa, že bude pokračuvať v chove oviec. Spočiatku sa mu aj darilo, na holiach mau kľud, výpalníci tam nechodili, lebo ani ich Hummer sa tam nedokázau vyšplhať a tiež sa báli medveďou, ktorý strážili baču za to, že im občas nejakú tú ovcu nechau zožrať. Aj Anča ho prišla občas opáčiť, tak mu k šťastiu nič nechybuvalo. No dlho mu takýto idylický život nevydržau.

Slovensko vstúpilo do EU a z Bruselu prišlo takuo nariadenie, že treba zredukuvať stavy oviec. Bača nechceu o tom ani počuť, no keď sa mu hromadila vlna, syr mu zakázali predávať a záujem bou len o mladú jahňacinu, bača nechau ovce medveďom a pobrau sa do doliny, že bude podnikať v poľnohospodárskej turistike (moderne tomu agroturistika vravia). Bača nebou sprostý a nešikovný človek. Nejaké skúsenosti v podnikaní nadobudol v Texase, niečo sa sám naučiu.

Vyhliadnul si peknô miesto, kde sa dve doliny spájali a spolu s Ančou tam postavili penzión. V novom podnikaní sa im darilo, turistou mali neurekom v zime aj v lete. No jednieho zimnieho dňa prišli za bačom na landroveri dvaja holohlaví muži v tmavých okuliaroch a bačovi sa ponúkli, že budu ochraňuvať jeho penzión, za pravidelnuo odvádzanie určitých percent zo zisku. Bača najprv nechapau čo chcú, no keď na neho ďalej naliehali, bača sa tak rozčúliu, že schytiu valašku (na ktorú mau zbrojný pas) a tak s ňou zaťau do stola, že ho razom na dva kusy rozsekou. Na takôto jednanie neboli výpalníci zvyknutí (lebo o nich išluo) a pobrali sa rýchlo preč s vyhrážkami, že sa ešte vrátia a penzión mu rozstrieľajú.

Bača ich varuvania zobrau vážne. Cez svojho krstnieho otca mau svoje spojenia s rôznymi živlami a dozvedeu sa o termíne druhej návštevy vypalníkou v jeho penzióne. Pripraviu sa na ňu netradičným spôsobom. Vedeu, že vypalnici chodia v slnečných okuliaroch a tiež vedeu, že okuliare sa v zime pri prechode z vonku do teplej miestnosti, s dostatočnou vlhkosťou vzduchu, zvyknú zarosiť a na tom postaviu svoj plán. Prístupovú cestu k penziónu zahradiu tak, že ani landrover sa k penziónu nedostau a časť cesty museli výpalnici prejsť pešo. Za tu dobu sa ochladili skla ich okuliarou na dostatočnú teplotu. Bača ich čakau v krčme, kde dobre zakúril (teplota bola 25 oC) a nechau ešte otvorený hrniec s vodou v ktorej variu klobásu, čím dosiahnul 70% vlhkosť vzduchu. Výpalníci prišli večer v očakávanú hodinu s kalašnikmi (na ktoré nemali zbrojné pasy) skrytými pod kabátami. V tom momente ako vstúpili do krčmy obom sa zarosili okuliare. Kým sa spamätali, zasvišťala vzduchom bačova valaška a jedného z nich zložila, druhého, po preskočení pultu, zložiu bača pravým hákom. Potom ich bača odzbrojeu, zobliekou len do spodnieho prádla a poslau ich peši naspäť odkiaľ prišli. Kým sa výpalníci dostali domou omrzli im nohy tak, že im ich museli amputuvať. Od vtedy mau bača pokoj. Mysleu si, že je to vďaka jeho odvahe, ale my vieme kto bou jeho krstný otec.

Otázka je, či sa mohli zarosiť za daných podmienok sklá okuliarov, ak mali pri vstupe do krčmy teplotu 5 oC? Výparné teplo vody je 40650 J.mol -1 .

Svoje odpovede píšte do diskusie pod článkom. Správne riešenie je zverejnené na tomto odkaze.


*Božie zákony sú vyššie ako Raoultov zákon!

Napísať príspevok