OSADL 11th Realtime Linux Workshop

15. September, 2009, Autor článku: Fodrek Peter, Informačné technológie
Ročník 2, číslo 9 This page as PDF Pridať príspevok

rtws11_85V poslednom septembrovom týždni (28. – 30. 9. 2009) sa bude konať na Technickej Univerzite v Drážďanoch 11. konferencia o hard real-time Unix-e. Ide o akciu, ktorá sa koná, každý nepárny rok v Európe a každý párny rok mimo nej. Tento rok však nastala veľká zmena. Pôvodný organizátor Realtime Linux Foundation sa zlúčil s Open Source Automation Development Labs (OSADL) a z Realtime Linux Foundation sa stala pracovná skupina OSADL pre reálny čas.

Prednášky budú 45-minútové, okrem troch uvítacích. Česko a Slovensko si „šplhlo“. Máme spolu až päť prezentácií. Dve z pražskej ČVUT a tri z bratislavskej STU. Týmto porážame aj Čínu, ktorá má len 4 príspevky. Čínskych študentov vedie prof. Nicholas McGuire (pôvodom z Rakúska), docent Technickej univerzity Viedeň a Viedenskej Univerzity. Jedná sa o významnú osobnosť, nakoľko je autorom RTLinuxFree/RTLinuxGPL a zakladateľom Realtime Linux Foundation. V súčasnosti pôsobí ako profesor na univerzite Lanzhou v Číne.

TU-Dresden-Informatik_1024
Technická univerzita v Drážďanoch

Kľúčový je druhý deň, keď bude primárna diskusia o vývoji RT patchov na jadrá. Vystúpia také „esá“ ako jeden zo šéfov vývoja RT patch-u pre bežné jadro Thomas Gleixner. Ďalej vystúpia napr. dvorný štatistik jadra Jonathan Corbet, ďalší prestížny vývojár jadra Peter Zijlstra, Nicholas McGuire, či šéfmanažér OSADL Dr. Carsten Emde. Týto ľudia pracovali na zjednocovaní kódu jadra pre architektúry x86 a AMD64. Vďaka nim má jadro 2.6.31rc8 aj 2.6.31rc9 RT patch-e hotové. Dá sa teda očakávať, že bude do jadra 2.6.32 začlenená možnosť štartu hard real-time jadra pomocou paramtera bez nutnosti reštartu. Táto téma, aj s praktickými ukážkami, bude prejednávaná práve druhý deň konferencie.

Zaujímavé bude aj porovnanie produktov spoločnosti Trumpf (líder na trhu s laserovými rezačkami) s projektom zo Slovenska. Zatiaľčo riadiace systémy Trumpf-u vychádzajú z technolģie OSADL, tak riadiaci systém pre stroje na delenie kovov, vyvinutý spoločnosťou Systémy priemyselnej informatiky s. r. o. vsadil na projekt RTAI.

Ďalším prispievateľom bude ČVUT, ktoré prezentuje analýzu CANbus ováldača v jadre. Výskumníci z FEI STU Bratislava predstavia projekt na CANbus cez vlastný kód.

Dúfame, že sa konferencia vydarí a jadro 2.6.32 bude prelomové pre hard real-time aspoň tak ako 2.6.31 pre Linuxový desktop.

4 príspevky(ov) k článku “OSADL 11th Realtime Linux Workshop”

  1. Peter Fodrek napísal:

    Vreal vdaka Martinovi Foltinovi za upravu a hlavne obrazky

  2. Gillian Bega napísal:

    hehe tam som mala studovat keby som sa na to nevyprdla :D

  3. Peter Fodrek napísal:

    Gillie > to je len Fakulta informatiky, tara asi 3 rokoy

  4. Gillian Bega napísal:

    Zvazovala som to v r. 2006 :)

Napísať príspevok