Výlet do Paríža alebo ako sme nevideli nevídané jablká

07. Máj, 2010, Autor článku: Marcinová Kristy, Informačné technológie
Ročník 3, číslo 5 This page as PDF Pridať príspevok

Začalo to úplne nevinne. Vo februári sme mali naplánovanú víkendovú cestu do Paríža s bratom, jeho priateľkou a kamarátmi a dívala som sa kam by sme sa tam mohli ísť pozrieť. Náhodou som narazila na web stránku Múzea Informatiky, konkrétnejšie na “Apple” výstavu k 20. výročiu Mac-u a k slávnostnému otvoreniu Apple Store pod Louvrom. Znelo to veľmi sľubne…

Žiaľ sa mi nepodarilo stihnúť tu výstavu do záverečnej, ale aspoň som získala nejaké informácie o nej a vedela som presnú lokalitu toho múzea. Takže keby som sa náhodou objavila v Paríži do konca marca, mala by som šancu ju už v pohode stihnúť. Lenže otázne bolo, vrátim sa do Paríža…?


Obr. 1 Povinná fotka Eiffelovky

…áno, podarilo sa! S mojimi dvoma kamarátmi – s Patrikom (@hl2run) a Marošom (@maros), ktorí sú Apple fanúšikovia tak ako ja, sme sa zhodli, že by bola škoda nechať výstavu len tak a zameškať takúto raz-za-život príležitosť. Tak sme sa dali do organizovania a plánovania nášho špeciálneho jablčného výletu, kde najkľúčovejší bod programu bola návšteva Louvrovského Apple Store a výstava.


Obr. 2 Svätyňa pre každého Applistu

Takže nakoniec v celkovom počte štyri (teda ja, Patrik, Maroš a jeho priateľka Lucka) sme odleteli z bratislavského letiska a náš let smeroval do francúzskeho Paris – Beauvais. Náš pobyt vo vzduchu prebehol v poriadku, bez komplikácií a ubytovanie v hoteli F1 taktiež. Nasledujúci deň sme mali obligátnu prechádzku okolo Eiffelovej veže a ďalej nasledovala cesta do Louvru, konkrétne do Apple Store. Rozplývali sme sa nad 27″ palcovými iMacmi a slintali nad MacBookmi a škaredo nadávali na francúzske rozloženie klávesnice. Des! Po niekoľkých fotkách “jabĺk” sme opustili obchod, vydali sme sa k La Defénse kde nás čakalo IT Múzeum. A tam nasledovalo naše trpké sklamanie…


Obr. 3 Naša odopretá výstava, kvôli ktorej sme toto všetko spískali

Ale aby som nepredbiehala, Grande Arche de la Defénse nás privítalo pekným výhľadom na moderný mrakodrapový Paríž. Medzitým ako sme sa kochali pohľadom a fotili okolie, Patrik nám na chvíľu zmizol – už nedočkavý vyliezol hore schodmi ku vchodu múzea a prišiel späť s ironickým smutným úškrnom. To neveštilo nič dobré a keď som začula ako vraví, že naša výstava je na víkend zatvorená, myslela som, že odpadnem. Mal pravdu, pri vchode bol vytlačený oznam, že akurát na náš víkend je výstava zatvorená. Doteraz nechápem síce prečo, výstava bola oficiálne predĺžená do konca marca a dokonca sme sa dívali na webstránku pred odletom, nikde sa táto informácia o dočasnom zrušení na víkend, neobjavila. Ale nevzdávali sme sa, pokladníčke (ktorá nevedela po anglicky, takže Paťo tlmočil) sme sa snažili vysvetliť, že sme došli celú cestu zo Slovenska len kvôli tej Apple výstave, či naozaj je to beznádejné ako to vyzerá a podobne, ale žiaľ ani naše smutné nevinné oči nezabrali.

Tak sme si aspoň kúpili lístky na regulárnu výstavu, kde sme videli staršie počítače ako IBM, Bull, Atari, nejaký starý Compaq a Hewlett Packard, staré čipy a servre a pod.


Obr. 4 Postarší IBM počítač


Obr. 5. “kompaktný” Compaq


Obr. 6. Detail na klávesnicu Hewlett Packard počítača

Dokonca sme tam našli vystaveného aj modrého iMaca G3, Apple IIe, ba aj Macintosh PowerBook, čím všetkým nás nesmierne potešili. Boli tam naozaj zaujímavé kusy z PC sveta, ktoré potešili naše IT srdcia, takže sme z múzea neodišli s prázdnymi spomienkami.


Obr. 7 Apple III


Obr. 8 Macintosh PowerBook 140


Obr. 9 Indigovo-modrý iMac G3 s Toshiba notebookom

Síce sme boli sklamaní, že sme nevideli niekoľkoročný legendárny Apple Lisa a nepodarilo sa nám na vlastné oči zazrieť relikt Apple I na ktorý sme sa tešili, ale aj tak sme boli spokojní s našim výletom. Stálo to za to, za tú všetku srandu, ktorú sme zažili a je pravda, že Paríž je nádherný sám o sebe, tak nebolo čo ľutovať. Chcem sa týmto ešte raz poďakovať Paťovi, Marošovi a Lucke za skvelý čas čo sme spolu zažili a dúfam, že si niekedy v (nie až tak) ďalekej budúcnosti dáme repete výletu do nejakej ďalšej metropoly. :)


Obr. 10 Apple IIe

1 príspevok k článku “Výlet do Paríža alebo ako sme nevideli nevídané jablká”

  1. Gillian Bega napísal:

    Ked pribudne rubrika My blog, tak napisem serial o mojich servisnych skusenostiach s Apple.

Napísať príspevok