Festival vedy a techniky 2010

15. December, 2010, Autor článku: Amavet, Študentské práce
Ročník 3, číslo 12 This page as PDF Pridať príspevok

AMAVET – Asociácia pre mládež, vedu a techniku aj tento rok realizoval národnú súťaž a zároveň prehliadku vedecko-technických projektov a výskumných prác mladých vedátorov do 20 rokov Festival vedy a techniky AMAVETu 2010. Festival vedy a techniky 2010, ktorý sa uskutočnil v Bratislave, v dňoch 11.11. – 13.11.2010, už tradične v priestoroch Prírodovedeckej fakulty UK v Bratislave.

Realizáciou podujatia sme prispeli k vyzdvihnutiu vzdelania mladých ľudí v oblasti vedy ako cesty k vedomostiam, diskutovali sme o vedeckých problematikách, hľadali sme spojitosť medzi mladými ľuďmi a vedou, budovali sme občiansku spoločnosť a medzinárodnú spoluprácu.

Na Festival vedy a techniky prijali pozvanie aj predstavitelia našich partnerských organizácii z Belgicka, Česka, Francúzska, Maďarska, Nemecka Poľska a Španielska, čím sa vytvárajú dobré podmienky na výmenu skúseností a nadväzovanie priateľstva medzi mladými ľuďmi z celej Európy. Podujatie dáva mladým vedátorom možnosť prezentovať výsledky svojej výskumnej a pozorovateľskej práce verejnosti, diskutovať s odborníkmi z jednotlivých vedeckých a technických disciplín.



Záujemcovia prihlásili svoje projekty v nasledujúcich kategóriách: Biochémia, Botanika, Bunková a molekulárna biológia, Energia a preprava, Environmentálne vedy, Environmentálny management, Fyzika a astronómia, Chémia, Inžinierstvo: Elektrické a mechanické, Inžinierstvo: Materiály a bioinžinierstvo, Matematické vedy, Medicína a zdravotníctvo, Mikrobiológia, Vedy o počítačoch, Vedy o správaní a sociológia, Vedy o Zemi, Vedy o živočíchoch.




Víťazi Festivalu vedy a techniky budú v roku 2011 reprezentovať Slovensko so svojimi vedeckými prácami na svetovej súťaži International Science and Engineering Fair – Intel ISEF, 8. – 13. mája 2011, v Los Angeles, California, USA.

  • Marek Buchman, s projektom: Synteza organokovovych komplexov pre pouzitie do OLED zariadeni, zo Školy pre mimoriadne nadané deti a gymnázia v Bratislave.
  • Miroslav Magyar, s projektom: Plazmový reproduktor, zo Súkromnej strednej odbornej školy technickej v Žiari nad Hronom.
  • A tímový projekt Petra Šmida a Lukáša Saknára, Pružné drevené koleso, zo Strednej odbornej školy drevárskej v Spišskej Novej Vsi.
  • A ďalších 13 projektov postupuje na národné súťaže v Európe a v USA.




O organizácii AMAVET

Asociácia pre mládež, vedu a techniku – AMAVET je záujmové občianske združenie s orientáciou na mladých ľudí, popularizáciu vedy a techniky. V tomto roku AMAVET oslavuje 20 rokov svojho pôsobenia. Vďaka dlhodobému získavaniu skúseností dlhoročným pôsobením na Slovensku, získal AMAVET možnosť zorganizovať svetovú súťaž Expo Science International v roku 2011 v Bratislave. Združuje 280 klubov a krúžkov na celom území Slovenska s počtom viac ako 3500 členov. Kluby AMAVET sa vytvárajú a pôsobia na školách, centrách voľného času, v mestách a obciach.

K jedným z najzaujímavejších podujatí vytváraných asociáciou AMAVET patria Festival vedy a techniky a projekt pre mladých internetových nadšencov Junior Internet, cieľom ktorých je vyzdvihnúť činnosť mladých ľudí v oblasti vedy, techniky, ekológie a aj v mediálnej oblasti. Ďalej AMAVET organizuje projekty vedecko – technickej turistiky, ktorých cieľom je navštíviť centrá popularizácie vedy a techniky v európskych mestách – Paríž, Mníchov, Viedeň a pod. Pre viac informácií o občianskom združení AMAVET, navštívte prosím www.amavet.sk alebo nás kontaktujte na amavet@amavet.sk

Bratislava, 15. novembra 2010

Táto práca je podporovaná Agentúrou na podporu výskumu a vývoja na základe zmluvy č. LPP – 0034 – 07

Napísať príspevok