Apple Party 2009 – pozvánka

26. August, 2009, Autor článku: Foltin Martin, Elektrotechnika, Informačné technológie, Oznamy
Ročník 2, číslo 8 This page as PDF Pridať príspevok

Členovia projektu MacPlanet pozývajú všetkých priaznivcov platformy Apple na letnú jablčnú párty s názvom MacPlanet AppleParty 2009. Siedmy ročník AppleParty sa bude konať v termíne od 4. do 6. septembra 2009 v Hoteli Polianka v malebnom prostredi nízkotatranskej chatovej oblasti Krpáčovo. Okrem príjemne stráveného víkendu medzi nadšencami zo sveta Apple sú pre účastníkov pripravené zaujímavé prednášky.

Potrebné informácie pre prihlásienie sa na AppleParty 2009 nájdete na webe projektu MacPlanet. Počas sobotnej odbornej časti odznejú tieto prednášky :

Téma: Predstavenie a úvod do Aperture

Autor: Martin Vrábel

Popis: Prednáška sa bude zaoberať predstavením post-produkčnej aplikácie Apple Aperture. Formou prezentácie kombinovanej so živými ukážkami sa poslucháči dozvedia, čo Aperture je, aké funkcie ponúka ako efektívne pracovať v GUI. Záver prednášky bude venovaný Aperture pluginom a ich použitiu. Prednáška je určená rovnako pre amatérskych fotografov ako aj pre profesionálov.

Téma: Aperture – proces úpravy fotografie

Autor: Martin Vrábel

Popis: Prednáška voľne nadväzuje na predchádzajúcu. Formou praktickej ukážky sa poslucháči zoznámia s celým procesom úpravy fotografie až po jej výsledný export. Predstavené budú pokročilé nástroje na úpravu fotografií s typickými príkladmi použitia. Prednáška predpokladá základnú znalosť fotografických pojmov a postupov, určená je rovnako pre amatérskych fotografov ako aj pre profesionálov.

Téma: Zarafa – opensource groupware

Autor: Jozef Remeň

Popis: Predstavenie open source groupware riešenia Zarafa na diaľkovú synchronizáciu kontaktov (v budúcnosti aj kalendárov a poznámok) z iPhone a Maca. Predstavenie iného open source riešenia Funambol. Nevýhody voči komerčnému Microsoft Exchange.

Téma: Panoramatická fotografia na MACu

Autor: Martin Vrábel

Popis: Prednáška pokrýva problematiku panoramatickej fotografie od jej vzniku až po súčasný trend digitálneho spracovania. Zároveň predstaví rôzne metódy vyhotovenia panoramatickej fotografie, užitočné praktické rady, na čo si dávať pozor a v závere formou praktickej ukážky predstaví vybrané aplikácie na tvorbu panoramatickej fotografie na MACu.

Téma: Vzdialená správa MACa a prístup k dátam cez iPhone

Autor: Jozef Remeň

Popis: V prednáške si predstavíme viacero riešení na vzdialený prístup k počítaču pomocou iPhone. Vysvetlíme si zabezpečenie pripojenia pomocou VPN, ovládanie servera pomocou VNC/RDP a prístup k dátam pomocou klient/server riešenia FarFinder.

Téma: Úvod do Corel Painter 11

Autor: Sandro Fiala

Popis: Prednáška začína prehľadom Corel Painter 11 rozhrania, pokračuje ukážkou základných nástrojov vrátane tipov pre prácu s tabletom Wacom Intunos 4. Poslucháčom predstaví pokročilé postupy, praktické načrtávanie a maľovanie s postupmi ako prevádzať digitálne fotografie do kresby, maľby alebo mozaiky. V závere budú popísané základné rozdiely voči nástroju Adobe Photoshop.

Téma: Úvod do Xcode a iPhone SDK
Autor: Jozef Václavík

Popis: Prednáška predstaví vývojové prostredie iPhone SDK a prehľad navrhovaných vzorov používanych pri programovaní v CocoaTouch. Zároveň poslucháčov zoznámi s bližším pohľadom na MVC architektúru formou názornej ukážky a práce s objektom v CocoaTouch (Data Source, Target-Action, Bindings, Notifications). Prednáška je určená aj pre začiatočníkov, nevyžadujú sa špeciálne programátorké znalosti.

Téma: Matlab a Simulink pre MAC OS X

Autor: Martin Foltin, Michal Blaho

Popis: Dnes je Matlab považovaný za štandardný a univerzálny výpočtový nástroj v oblasti techniky, vedy a výskumu. Základom je prepracované výpočtové jadro zamerané na operácie s maticami. Rozšíril sa však o množstvo nadstavieb, ktoré sú určené na riešenie úloh z najrozmanitejších oblastí vedy či už so zameraním na techniku, prírodné vedy alebo spoločenské vedy. Najčastejšie používanou nadstavbou je Simulink. Nástroj pre riešenie diferenciálnych rovníc pomocou blokových schém a simulácií.

Téma: Integrované vývojárske prostedia

Autor: Peter Fodrek, Michal Blaho

Popis: Úvod do integrovaných developerských prostredí pod MAC OS X. Prehľad možnosti programovania v jazykoch Java, C/C++ a ďalších iných jazykov pod prostrediami Netbeans IDE a Eclipse. Popis ďalších možností v týchto prostrediach.

Fotografie z AppleParty 2008

AP1
Diskusia na čerstvom vzduchu 1

AP3
Diskusia na čerstvom vzduchu 2

AP4
Pohľad do histórie

Napísať príspevok