Dňa 14.05.2009 bola podpísaná medzi Agentúrou Ministerstva školstva SR pre štrukturálne fondy EU a Ústavom anorganickej chémie SAV Zmluva o poskytnutí nenávratného finančného príspevku pre Centrum excelentnosti MACHINA. Centrum excelentnosti MACHINA uspelo v rámci výzviev Operačného programu Výskum a vývoj Prioritná os 4 Podpora výskumu a vývoja Opatrenie 4.1 Podpora sietí excelentných pracovísk výskumu a vývoja ako pilierov rozvoja regiónu v Bratislavskom kraji.

Projekt združuje štyri inštitúcie: Ústav anorganickej chémie SAV (žiadateľ), Ústav polymérov SAV, Chemický ústav SAV a Slovenskú technickú univerzitu (Fakulta chemickej a potravinárskej technológie).

Cieľom realizácie projektu je výrazné posilnenie konkurencieschopnosti materiálového výskumu na Slovensku s excelentnými pracoviskami podobného zamerania v zahraničí. Vytvorené centrum, bude vybavené špičkovými vedeckými prístrojmi ako aj modernými informačnými a komunikačnými technológiami, čo umožní zvýšiť úroveň výskumu v chémii materiálov v Bratislavskom kraji. Jednotlivé laboratóriá CE MACHINA budú dostupné relatívne veľkému počtu odborníkov ako aj študentov, plánovaných je minimálne 1000 osôb.

Integráciou vedeckých tímov do centra excelentnosti za využitia medzinárodnej praxe a skúseností zo zahraničia budú vytvorené tri laboratóriá ktoré sa budú zaoberať vývojom a charakterizáciou materiálov pre aplikácie v extrémnych podmienkach. Predovšetkým pôjde o Laboratórium pre anorganické keramické (nano-) kompozity, v ktorom bude okrem pokročilých keramických materiálov zastúpený aj výskum prírodných (nano-) materiálov na báze vrstevnatých kremičitanov, korózia špeciálnych anorganických materiálov (ÚACH) a povrchové úpravy materiálov pre špeciálne účely (FCHPT). Ďalším v poradí je Laboratórium pre vývoj materiálov na báze polymérov pre progresívne aplikácie zaoberajúce sa výskumom materiálov s polymérovou matricou, špeciálnymi polymérnymi a biopolymérnymi materiálmi s dosahom až do medicínskej diagnostiky (ÚPo), ako aj Laboratórium pre prípravu biopalivových článkov s využitím nanoštruktúr (CHÚ). Doplnenie prístrojovej bázy špičkových pracovísk konzorcia a ich prepojenie v spoločnom informačnom priestore dáva záruku úspešnej realizácie nielen vedeckej ale aj pedagogickej a popularizačnej časti projektu.

Centrum excelentnosti MACHINA má nasledovnú organizačnú štruktúru:

Takto zvolená organizačná štruktúra by mala zabezpečiť jednoduchý prenos poznatkov do priemyselnej praxe ako aj dosiahnuť vyššiu úspešnosť pri získavaní prostriedkov z rámcových programov EÚ.

V lete tohto roku bola zriadená Priemyselná a Vedecká rada centra excelentnosti. Členmi Priemyselnej rady sa stali Ing. Jozef Mikulec, PhD., Ing. Pavel Valent, Ing. Martina Bednarčíková, Ing. Peter Lichvár, PhD., Ing. Martin Minárik, Ing. Miroslav Havlík, Doc. Ing. Peter Vrábeľ, PhD., RNDr. Štefan Cimbák, PhD., Mgr. Peter Župa, RNDr. Anton Hrnčár, Ing. Peter Ivic, Ing. Milan Novák, CSc.a Doc. Ing. Milan Králik, PhD. Vedeckú radu centra tvoria prof. Ing Ivan Chodák, DrSc., Štefan Chmela, PhD., Ing. Igor Lacík, PhD., Mgr. Juraj Kronek, PhD., Doc. Ing. Vladimír Štefuca, PhD., prof. Ing. Ján Labuda, DrSc., prof. Ing. Jozef Timko, DrSc., RNDr. Peter Biely, DrSc., Ing. Gabriela Kuncová, PhD., prof. Jozef Noga, DrSc., RNDr. Peter Komadel, DrSc., prof. RNDr. Juraj Černák, DrSc., prof. Ing. Pavel Fellner, DrSc., prof. Dr. Ing. Karel Bouzek, Doc. Ing. Ján Híveš, PhD. a Doc. Ing. Jaromír Havlica, DrSc. Zasadnutie Priemyselnej a Vedeckej rady je zvolané na 11. novembra 2009. Špičková odbornosť a vysoká erudícia členov oboch rád je zárukou splnenia cieľov projektu.

Vytvoril sa štatút centra excelentnosti, plán inovačných aktivít ako i výziev a účastí na projektoch 7. RP EÚ a iných medzinárodných projektoch, prijali sa opatrenia na zefektívnenie vedeckej práce a smernica na ochranu duševného vlastníctva. Viac podrobností o činnosti CE MACHINA je možné získať na webovskej stránke: http:// www.machina.sk

Príspevok bol vytvorený realizáciou projektu Centrum pre materiály, vrstvy a systémy pre aplikácie a chemické procesy v extrémnych podmienkach na základe podpory operačného programu Výskum a vývoj financovaného z Európskeho fondu regionálneho rozvoja.


Pavol Šajgalík, Vedúci CE MACHINA, Ústav anorganickej chémie SAV, Dúbravská cesta 9, 45 36 Bratislava 45, Slovakia

Napísať príspevok