Aktualizácia na openSUSE 11.4 na diaľku (4. časť)

10. Jún, 2011, Autor článku: Fodrek Peter, Informačné technológie
Ročník 4, číslo 6 This page as PDF Pridať príspevok

V dnešnej časti budeme aktualizovať systém Yet Another Setup Tool slúžiaci na získavanie balíčkov z Internetu ako pre inštaláciu, tak pre aktualizáciu distribúcie. Toto musí predchádzať aktualizácii, alen nasledovať po aktualizácii systému zypper, ktorý robí identickú činnosť..Klaždý systém aktualizácie aktualizujeme zváašť pretože, tak môžeme vyriešiť problém s aktualizáciou systému, ktorá zlyhala. Na záver si ukážme príkaz samotnej aktualizácie, ktorú si opíšeme nabudúce.

V predchádzajúcich častiach sme si ukázali prípravné body aktualizácie . Išlo o nastavenie repozitátov, dosiahnutie konzistentného stavu distribúcie. Následne sme aktualizovali systém zypper. Dnes sa budeme najskôr venovať bodu 3b). Zopakujme si, že celý proces aktualizácie sa skladá s niekoľkých krokov:

  1. Nastavenie nových repozitárov a zrušenie tých , ktoré nie sú ešte dostupné pre novú verziu
  2. Synchronizácia stavu s funkčnými repozitármi – dosiahnutie konzistentného stav
  3. Aktualizácia nástrojov na správu aktualizácii
    • Zypper
    • Yet Another Setup Tool
  4. Aktualizácia distribúcie s využitím nástroja zypper

Na úvod musíme opäť spustiť inštalátor softvéru podľa obr. 1


Obr. 1 Opätovné spustenie inštalácie softvéru

Následne musíme pomocou medzerníka alebo menu akcie nastaviť všetky moduly systému Yet Another Steup Tool verzie 2 (yast 2) na aktualizáciu a prípadne devel a debug balíčky systému yast potenciálne na odinštalovanie viď obr. 2.


Obr. 2 Aktualizácia systému YAST

Potom skontrolujeme kupdater upplet, o ktorom sme písali v minulej časti viď obr. 3


Obr. 3 Aktualizácia systému kupdater applet

Potom nastvíme tento balík na aktualizáciu a pokúsime sa pridať balík pre podprou systému zypper viď obr. 4


Obr. 4 Aktualizácia systému kupdater applet modul pre knižnciu zypp

Po potvrdení voľbou akceptovať sa zmení výstup systému yast preinštalovanie systému zypper zmenilo nastavenie systému yast tak, že najskôr sa z Internetu stiahnu všetky potrebné balíky viď. obr. 5 a až následne sa inštalujú viď obr. 6


Obr. 5 Získavanie modulov z internetu.

V predchádzajúcej časti sme videli, že sa balíček získal z Internetu a hnedá následne sa inštaloval. Tento postup, ktorý je nastaviteľný v systéme, by bol efektívnejší keby počas inštalácie dochádzalo k získavaniu ďalších balíčkov. Toto sa však nerealizovalo. Preto sme zmenu akceptovali. Výhodou zmeneného nastavenia je, že po získaní balíčkov je možné odpojiť aktualizovaný počítač od počítačovej siete.

Túto možnosť nevyužívame, lebo sme prostredníctvo siete na počítač pripojený. Spojenie by sme však mohli prerušiť napr. re-štartovaním smerovača. V tomto prípade by bolo vhodné spúšťať yast v systéme screen. Tento systém umožňuje beh aplikácie na pozadí v terminále, ktorý je možne odpojiť od aktuálneho pripojenia k počítaču a následne po pripojení screen spojiť s novým pripojením /sedením na linuxovom počítači.


Obr. 6 Inštalovanie získaných balíčkov.

Po ukončení inštalácie systému yast sa opäť vrátime do terminálu viď pobr. 7


Obr. 7 Terminál

V terminále hľadáme súčasti systému zypper,ktorých je päť. My využijeme iba hlavný príkaz zypper s parametrom Distribution Upgrade, ktorým aktualizujeme zvyšok distribúcie. O tom ale až nabudúce.

Poďakovanie

Táto práca bola podporovaná Agentúrou na podporu výskumu a vývoja na základe zmluvy č. VMSP-II-0034-09

Napísať príspevok