OpenOffice.org – úvod

27. November, 2009, Autor článku: Blaho Michal, Informačné technológie
Ročník 2, číslo 11 This page as PDF Pridať príspevok

OpenOfficeUž niekoľko mesiacov počujeme z každej strany magické slovko kríza. Zhoršené ekonomické podmienky nás nútia zamyslieť sa nad efektívnym využitím zdrojov skoro v každej firme či podniku. Šetreniu sa nevyhne ani oblasť informatiky a možno práve kríza nás prinúti prehodnotiť pohľad na slobodný softvér. Dnes si povieme niečo o jednej z najznámejších a najviac používanejších open-source aplikácií – OpenOffice.org.

Ako úvod naznačil, šetrenie finančných prostriedkov zasiahlo aj oblasť informatiky. Keďže ako sa zvykne hovoriť „každá koruna je dobrá“ treba sa zamyslieť nad možnosťami ušetriť nejaké finančné prostriedky aj v tejto oblasti. Ak nechceme, aby bežní užívatelia zažili šok z prechodu do neznámeho prostredia zmena operačného systému na voľne dostupný je otázka dlhšieho časového horizontu. Rýchlejší a jednoduchší spôsob je prechod na softvér, ktorý ponúka podobné možnosti a prostredie na aké sú zvyknutí.

Openoffice.org je azda najznámejší open-source kancelársky softvér na tvorbu dokumentov, tabuliek, prezentácií, grafiky, databáz a vzorcov. Je dostupný v rôznych jazykových verziách a funguje pod rôznymi operačnými systémami. Čo je dôležité dodržiava medzinárodné štandardy pre čítanie a zápis súborov v kancelárskych softvéroch a dokáže manipulovať so súbormi aj z iných kancelárskych softvérov. Je dostupný zadarmo, môžeme inštalovať neobmedzené množstvo a používať neobmedzene.

Ak už boli užívatelia zvyknutí na iný kancelársky balík (napríklad Microsoft Office) prechod na OpenOffice.org bude jednoduchý a intuitívny pretože obsahuje známe užívateľské grafické rozhranie. Štúdie ukazujú, že prechod na OpenOffice.org by mal byť jednoduchší ako na Microsoft Office 2007 práve kvôli užívateľskému rozhraniu. Dá sa nainštalovať na skoro všetky dostupné operačné systémy ako Microsoft Windows, GNU/Linux, Sun Solaris, Apple Mac Os X. Jeho veľkou výhodou je, že priamo podporuje Pdf formát. Jeho využitie sa nájde v štátnej správe, výučbe, firmách, neziskových organizáciách alebo pri osobnom použití. O jeho popularite svedčí fakt, že 28. októbra 2009 si ho už stiahlo 100 000 000 ľudí. Čo teda v OpenOffice.org nájdete?

Writer / Textový dokument

OpenOffice.org obsahuje moderný textový editor, ktorý zjednoduší písanie dokumentov. Do dokumentov môžeme vkladať obrázky, tabuľky, grafy a ďalšie objekty. Vytvorené dokumenty môžu nadobúdať podobu klasických dokumentov, listov, novín, pozvánok alebo poznámok. Dokáže pracovať so súbormi Microsoft Word. Obsahuje funkcie automatickej korekcie, dopĺňania. Využiť môžeme množstvo preddefinovaných formátov a štýlov. Podporuje indexovanie, automatickú tvorbu obsahu a odkazy. Export do Adobe Portable Document Format-u (PDF) je otázkou jedného kliknutia, stačí zadať len meno súboru.

writer
Obr.1 Writer / Textový dokument

Calc / Zošit

Predstavuje tabuľkový editor OpenOffice.org. Umožňuje ukladanie dát v tabuľkách, ich analýzu, výpočty a prezentáciu. Podporuje prácu so súbormi Microsoft Excel. Obsahuje vstavaných pomocníkov, ktorí urýchľujú tvorbu vzorcov alebo manipuláciu s dátami. Dáta sa dajú zobrazovať s využitím usporiadania a filtrov. Zošity môžu obsahovať grafy, ktoré sa prispôsobujú aj zmenám dát v tabuľkách. Export a ukladanie súborov sa dá robiť do niekoľkých formátov.

calc
Obr.2 Calc / Zošit

Impress / Prezentácia

OpenOffice.org obsahuje nástroj na tvorbu multimediálnych prezentácií. Do prezentácií môžeme vkladať text, obrázky, grafy, multimédiá a ďalšie iné objekty. Animácie a prechodové efekty zvýraznia profesionálnosť vašej prezentácie. OpenOffice.org dokáže načítať a upravovať aj prezentácie Microsoft PowerPoint. Pre uľahčenie práce sú pripravené aj viaceré šablóny. Prezentácie sa dajú uložiť nielen v štandardnom formáte ale aj ako pdf, flash alebo html.

impress
Obr.3 Impress / Prezentácia

Draw / Kresby

Nástoj OpenOffice.org na prácu s obrázkami a diagramami. Obrázky sú tvorené pomocou priamok a kriviek, ide teda o vektorové obrázky. S objektami môžeme pracovať v 2D a 3D rovinách a nastavovať zdroj osvetlenia objektov. Spojenia medzi objektami zabezpečujú inteligentné spojovania, mriežky a vodiace čiary sa zase postarajú o zarovnanie. Galéria obsahuje knižnicu obrázkov, animácií a zvukov, ktoré môžete využiť vo vašich kresbách. Podpora štandardných grafických formátov ako bmp, jpg, gif alebo png je samozrejmosťou.

draw
Obr.4 Draw / Kresby

Base / Databáza

Umožňuje manipulovať s dátami v databáze pomocou OpenOffice.org. Podporuje súborové databázové formáty (napr. Formát dBASE) ako aj externé relačné databázy ako sú MySQL alebo Oracle. Umožňuje vytvárať a modifikovať tabuľky, formuláre, požiadavky a výstupy pomocou vstavaného databázového systému HSQL. Má množstvo pomocníkov a náhľadov, ktoré pomôžu začiatočníkom ale aj pokročilým používateľom.

base
Obr.5 Base / Databáza

Math / Vzorce

Špeciálny nástroj OpenOffice.org na tvorbu vzorcov a symbolov. Obsahuje množstvo operátorov, funkcií a formátovacích asistentov. Tieto nástroje sa nachádzajú vo výberovom okne, na ktoré stačí jednoducho kliknúť myšou. Vzorec sa dá zapísať aj ručne, treba však poznať jeho textovú podobu. Jednotlivé vzorce sa dajú ukladať v štandardnom formáte, ale podporuje aj špeciálne XML pre vzorce MathML.

math
Obr.6 Math / Vzorce

Tento článok mal za úlohu predstaviť jednotlivé súčasti OpenOffice.org. Ako sami vidíte v mnohom sa podobá na kancelársky balík Microsoft Office, avšak s dvoma rozdielmi. Prvý je ten, že podporuje štandard Open Document Format, ktorý sa rozhodla podporovať aj európska komisia. Druhý rozdiel je ten, že kancelársky balík OpenOffice.org je voľne dostupný, teda zadarmo a jeho používaním neporušujete žiadne licencie. Či už sa ho pre jeden z týchto dôvodov rozhodnete, budeme sa snažiť uľahčiť prácu s týmto balíkom ďalšími článkami. Do pozornosti dávame aj stránky v literatúre, ktoré sa tiež venujú OpenOffice.org. V budúcom článku vám pomôžeme s prvým krokom ku úspešnému používaniu OpenOffice.org a to jeho inštaláciou.

Literatúra

  1. http://www.openoffice.org/
  2. http://sk.openoffice.org/
  3. http://www.openoffice.cz/
  4. http://www.602office.cz/

10 príspevky(ov) k článku “OpenOffice.org – úvod”

  1. Peter Fodrek napísal:

    tych 100 mil. stiahnuti je od 13.10.2008 do 28. 10.2009, lebo ide len o verzie 3.x…

  2. Peter Fodrek napísal:

    a tych 100 mil sa netyjka vacsiny linuxovych instalacii, lebo sa pocitaju len stihanutia z openOffice.org a oficialnych zrkadlovych serverov a linux verzie sa stahuju v 99% z repozitarov distribucie nie priamo od autora..

  3. Peter Fodrek napísal:

    Este poznamka k terminologii Writer nie je textovy editor ale textovy procesor(Text processor) a Calc nie je tabulkovy editor ale tabulkovy kalkulator (SpreadSheet)

    Textovy edior je definovany ako program na pisanie textu jedny,m fontom jednej velkosti bez formatovania… Cize napr. Notepad…

  4. Martin Foltin napísal:

    OpenOffice, resp. jeho klon NEO Office používam denne. Myslim, že na väčšinu bežnej kancelárskej práce úplne postačuje. Za hlavné prednosti považujem bezproblémovú prenostiteľnosť medzi rôznymi OS a samozrejme aj fakt, že je zadarmo. Myslím, že nasadením aj do komerčnej sfréry by sa dali uštriť veľké peniaze. Ale ako vieme zvyk je železná košeľa. Väčšina ľudí si zas kúpi MS Office 2007 resp. 2010, lebo veď doteraz mali 2003 a nadávali naň, tak si teraz kupia novšiu verziu, aby mohli zas nadávať :)

  5. Gillian Bega napísal:

    To Martin: “Väčšina ľudí si zas kúpi ..” globalizujes! Tomu hovorim jedovity prispevok. Kluuud!

    “Komplex nadradenosti sa najčastejšie prejavuje v postoji a mienke o vlastnom nadľudskom nadaní a schopnostiach. Ide o jedincov, ktorí sa bez náležitého citu spolupatričnosti od detstva takmer výlučne zaoberali iba vlastnou osobou, vlastnými slasťami a strasťami. Takíto ľudia považujú výsledky iných za svoje vlastníctvo, bez ohľadu na to, či ide o city, majetok, fyzickú alebo duševnú prácu.
    Môže sa prejavovať aj v prehnaných nárokoch na seba i iných. Charakteristickým znakom je sklon podlizovať sa významným ľudom alebo panovať nad slabými, chorými, menej významnými, zdôrazňovanie vlastnej výnimočnosti, zneužívanie ideí a smerov s cieľom znížiť hodnotu druhých. Rovnako preháňanie v prejavoch afektov ako hnev, smútok, návykový hlučný smiech, nesústredené počúvanie pri rozhovore a jeho obracanie na vlastnú osobu, odvracanie zraku pri stretnutí s druhým človekom.” (Alfred Adler)

  6. Martin Foltin napísal:

    #5. Nemyslim ze ide o generalizovanie. Proste je to fakt. MS Office ma a bude mat este dost dlho majoritu. O pricinach sa mozeme dohadovat, ale ci MS office pride o svoju cast trhu sa mozeme len dotahovat. Teraz ju ma a je to podstatne viac ako 50%. Takze to vacsina je.

  7. Gillian Bega napísal:

    Ale nemozes s istotou povedat ze ta vacsina aj nadava nan :)

  8. Tomas Foltin napísal:

    To 5,6,7: Vacsina ludi si mozno MS Office nezakupi, ale musi ho pouzivat. Preco? Pretoze vacsina firiem a institucii MS Office pouziva ako kancelarsky software. A teda jeho zamestnanci ho musia pouzivat, ci chcu, alebo nechcu bez ohladu na spokojnost s nim. Pretoze kompatibilita medzi MS a OO je diskutabilna a urcite nie 100%, tak sa v komercnej sfere moze nieco ine ako MS Office presadit v blizkej buducnosti asi velmi tazko. No a kedze aj doma treba sem-tam nieco spravit do roboty, tak co asi bude bezny clovek pouzivat? Co z toho vyplyva? Vacsina ludi bude pouzivat MS Office a o tom, ze existuje aj ina alternativa vacsina ludi nema ani sajnu.
    Este jedna otazka pre Gillian: Mas nejake vyskumy spokojnosti s MS Office medzi jeho pouzivatelmi? Ak ano, zaujimali by ma. Myslim to vazne.

  9. Dr. 3,14 napísal:

    Ma niečo Open Office čo je ako Microsoft Outlook?

  10. Blaho Michal napísal:

    OpenOffice neobsahuje postoveho klienta, ale casto vyuzivanym a velmi popularnym postovym klientom je ThunderBird
    http://www.mozilla.org/sk/thunderbird/

Napísať príspevok