Slovenskí robotici vybojovali zlato

02. Apríl, 2010, Autor článku: Balogh Richard, Elektrotechnika, Informačné technológie
Ročník 3, číslo 4 This page as PDF Pridať príspevok

Viedeň, 20. 3. 2010 – Tím študentov Fakulty elektrotechniky a informatiky Slovenskej technickej univerzity v Bratislave (FEI STU) získal zlatú medailu na medzinárodnej súťaži Robotchallenge vo Viedni.

Študenti Ján Maláč, Jozef Škultéty, Michal Beňo a Peter Mihál so svojim robotom J2MP zvíťazili nad konkurenciou z celej Európy v najnáročnejšej súťažnej disciplíne – Zbieranie pukov (Puck Collect).


Obr. 1. Víťazný robot J2MP

V tejto kategórii bolo zaregistrovaných 21 tímov, ktorých cieľom bolo zozbierať v danom časovom limite čo najviac pukov vlastnej farby na malom ihrisku. Zostrojiť a naprogramovať robota nebolo vôbec jednoduché. Nielen, že musel vedieť rozpoznať puky svojej farby (červené alebo modré), ale bolo potrebné ich aj priviezť pred vypršaním limitu na svoju „základňu“.


Obr. 2. Pred štartom

Za puky nesprávnej farby dostal trestné body. Okrem toho sa robot musel vedieť na ihrisku zorientovať, trafiť domov, snažil sa vyhýbať súperovmu robotu, aby sa nepoškodil a v zbytočnom pretláčaní nestrácal drahocenné sekundy.

„Na začiatku sme ani nedúfali, že by sme takto vynikajúco skončili, naozaj nás to prekvapilo“, hovorí jeden z autorov, Michal Beňo. „Pri konštrukcii robota sme využili známe stavebnice Merkur, Lego Mindstorms a mnoho ďalších dielov. Na naprogramovanie robota poslúžil programovací jazyk Java,“ pokračuje Beňo. Robot bol výsledkom školského tímového projektu, na ktorom však pracovali ďaleko nad rámec svojich povinností. V laboratóriu na fakulte sa často svietilo hlboko do noci.


Obr. 3. Stupne víťazov

Robotchallenge

Už siedmy ročník tejto medzinárodnej súťaže robotov Robotchallenge sa uskutočnil v sobotu, 20. marca, vo historickej budove Rakúskej akadémie vied vo Viedni. Starobylé fresky na strope sledovali zápolenie stoviek robotov z celého sveta.

Slovensko zastupovala početná výprava s niekoľkými robotmi, ktoré zápolili v kategóriách Jazda po čiare, Robotické sumo, či už spomínané Zbieranie pukov.

Pre návštevníkov tohto podujatia boli zrejme najväčším lákadlom roboty vystavené v rámci voľnej súťažnej kategórie. Konštruktéri tam predviedli roboty všetkých možných veľkostí – od robota veľkosti zápalkovej krabičky, ktorý bravúrne jazdil po čiernej čiare, až po malé pracovisko, pripomínajúce výrobnú linku niekde v továrni, z ktorej však nevychádzali automobily, ale džúsy namiešané podľa priania (a chuti) zákazníka.


Obr. 4. Vreckový robot


Obr. 5. Robot sledujúci čiaru

Pozornosť pútalo aj robotické rameno, ktoré do posledného dieliku zostrojili Filip Tóth a Pavol Krasňanský, študenti STU v Bratislave.


Obr. 6. Robotická ruka

Skutočne nevšednú myšlienku predstavil aj tím konštruktérov z gymnázia Metodova v Bratislave. Matej Ondrášik, Daniel a Samuel Furkovci vytvorili lietajúceho robota Helios, ktorý detekuje kovové predmety v stenách. Ak nájde na plafóne napríklad zamurované armovacie železo, vyznačí jeho polohu atramentom, takže viete, kde nemáte vŕtať dieru na luster. Návštevníci videli aj robota, skladajúceho Rubikovu kocku a mohli sa porozprávať s robotom Samuelom – je to projekt antropomorfickej robotickej hlavy, ktorá je schopná detekovať tváre návštevníkov a sledovať ich svojim „zrakom“.


Obr. 7. Robot Samuel

Kamery, ktoré slúžia ako jeho oči, sú doplnené viečkami, ktoré zlepšujú pocit porozumenia pri komunikácii s robotom. Napodobenina úst spolu s pohybmi očí dokáže vyjadriť niekoľko emócií, ktoré sprevádzajú interakciu s človekom.

Fotografie a videá z podujatia nájdete na stránkach organizátorov – rakúskeho združenia InnoC.at (Austrian Society for Innovative Computer Science) http://www.robotchallenge.at. Zo stránky robotika.sk si môžete stiahnuť túto tlačovú správu a fotografie (http://www.robotika.sk/events/10Robotchallenge)


Video 1. Robot J2MP v akcii


Video 2. Robot Samuel

Slovenskú účasť na podujatí podporila projektom LPP 0301-06 Agentúra pre podporu vedy a výskumu (APVV).

2 príspevky(ov) k článku “Slovenskí robotici vybojovali zlato”

  1. Peter Fodrek napísal:

    Keby nebola na slovensku silna konkurencia v robotike, ta by sa asi toto nedosiahlo

    štvrtok 8. 2. 2007
    Najlepší futbal v Európe hrajú roboty z Košíc
    V klasickom futbale sa Slovensko úspechmi zatiaľ chváliť nemôže, postup na majstrovstvá sveta či Európy zostáva iba snom. Vo futbale, ktorý hrajú miniatúrne roboty, však patrí k absolútnej špičke. Vysokoškoláci z Košíc, ktorí pred štyrmi rokmi založili tím robotických futbalistov, nedávno v slovenských farbách vybojovali titul majstrov Európy
    http://pocitace.sme.sk/c/3137284/najlepsi-futbal-v-europe-hraju-roboty-z-kosic.html

    Majstrovstvá sveta 2009
    Incheon, Kórea
    30. 8. 2009 17:37:32 zobrazené 466×
    Pri príležitosti 80-dňového festivalu v meste Incheon s názvom: “Global Fair & festival 2009″ sa v dňoch 18 až 20 augusta sa konali v poradí 14-te majstrovstvá sveta v robotickom futbale pod záštitou asociácie FIRA. Vďaka vedeniu Strojníckej fakulty a ostatným zúčastneným sme sa na tejto akcii zúčastnili a zapojili do súťaže. Podarilo sa nám získať naše doposiaľ najlepšie umiestnenie na majstrovstvách sveta a to tretie miesto v najobsadenejšej a najrýchlejšej kategórii mirosot middle league. V lige mirosot large league sme obsadili celkové štvrté miesto na svete. Treba poznamenať, že sme prehrali len jediný zápas (middle league) so štvornásobným majstrom sveta, tím SOCRATES – Singapur a to v štvrťfinále 3:1. Po rozhovoroch s majstrovským tímom a výsledku finálového duelu Singapur:Čína 9:1, možno konštatovať, že nám ušlo druhé miesto len vinou zlého žrebu rozpisu štvrťfinálových zápaso
    http://www.robosoccer.sk/pgs/index.php

    2005 ME Enschede (Holandsko) 4. miesto v kategórii middle league (5 na 5 robotov)
    2006 ME Viedeň (Rakúsko) 1.miesto v kategórii middle league (5 na 5 robotov), 2.miesto v kategórii extended middle league (5 na 5 robotov na zväčšenom ihrisku)
    2006 MS (Nemecko) 4. miesto v kategórii middle league (5 na 5 robotov)
    2007 ME Košice (Slovensko) 1.miesto v kategórii middle league (5 na 5 robotov)
    http://www.robosoccer.sk/pgs/index.php?pg=clanok&co=ukaz&id=206

    mastri Europy 2006,2007,2008,2009 v robotickom futbale su Kosicania
    http://www.robosoccer.sk/

    a aj vieden je top1 v europe v inych kategoriach robtickeho futbalu a robotiky..

    ale aj tak je slovesnsko robotickou velmocou a FEI tomu pomaha… Vdaka

  2. Peter napísal:

    Gratulujem, super vykon chalani. Aspon ze ludia ako vy zmiernuju tu agoniu, ktoru z nasej krajiny pocitujem.

Napísať príspevok