Srdečne pozývame všetkých záujemcov na botanické exkurzie Jar 2010, ktoré už desiaty rok pre vás pripravujú botanici z Katedry botaniky PríF UK a Botanického ústavu SAV.

Prírodná rezervácia (PR) Sedliská sa nachádza v najjužnejšom výbežku Považského Inovca, SV od mesta Hlohovec. Rezervácia s rozlohou 46 ha bola vyhlásená v roku 1974. Predmetom ochrany sú suchomilné travinno-bylinné porasty, xerotermné kroviny a teplomilné panónske dubové lesy s výskytom vzácnych druhov rastlín a živočíchov. V jarnom období tu možno nájsť napr. hlaváčik jarný (Adonis vernalis), poniklec veľkokvetý (Pulsatilla grandis), poniklec lúčny český (P. pratensis subsp. bohemica), kosatec nízky (Iris pumila).


Obr. 1. Hlaváčik jarný


Obr. 2. Kosatec nízky

Vedúca
RNDr. Marica Zaliberová, CSc. (Botanický ústav SAV, Bratislava)

Zraz
17.4.2010 o 7.40 hod. Bratislava-Hlavná stanica (odchod rýchlikom R 603 Čingov o 7.57, v Leopoldove prestup na osobný vlak o 9.37. Príchod do Hlohovca o 9.43. Možnosť pristúpiť aj cestou, resp.
pripojiť sa v Hlohovci na železničnej stanici.)


Obr. 3. Hlohovec

Trasa
Zo železničnej stanice Hlohovec sa vyberieme po červenej značke (cca 2 km) na Sedliská. Návrat späť do Hlohovca v poobedňajších hodinách. V prípade času a záujmu návšteva hlohoveckého parku. Mapa


Obr. 4. Sedliská


Akciu organizačne zastrešuje Jana Májeková

Napísať príspevok