Vedci prezradia študentom ako pračlovek varil na plazme

14. Február, 2011, Autor článku: Haverlíková Viera, Oznamy, Prírodné vedy
Ročník 4, číslo 2 This page as PDF Pridať príspevok

BRATISLAVA, 11.2.2011 – Varil pračlovek na plazme? Dá sa vajíčko uvariť mobilom? To všetko prezradia študentom 16. februára 2011 vedci Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave počas zaujímavých prezentácií Budúcnosť je vo vašich rukách.

Popularizačný program pre mladých ľudí uzavrie putovnú výstavu Európskej komisie FUSION EXPO: Fúzia – energia budúcnosti, ktorú si v bratislavskom nákupnom centre Avion Shopping Park pozreli počas januára a februára tisíce ľudí. Unikátna výstava FUSION EXPO oficiálne skončí 18. februára 2011 a potom sa presunie do Viedne a neskôr do Budapešti

Popularizačný program Budúcnosť je vo vašich rukách je určený najmä mladým ľuďom, ktorí uvažujú o svojom budúcom povolaní. Vedeckí pracovníci a učitelia Fakulty matematiky, fyziky a informatiky UK záujemcom 16. februára 2011 od 16:00 do 20:00 hod. prezradia Načo sú biológom informatici a informatikom biológovia, ako súvisia Čísla, mamuty a manažéri, Ako pračlovek varil na plazme, až kým ho netrafila, alebo či je možné Varenie vajíčka mobilom. Záujemcovia sa môžu chytiť do Sveta sietí, alebo si pozrieť zblízka časti Meteoritu Košice – jedného z mála, ktorého dráha v slnečnej sústave je známa, či zamyslieť sa nad otázkou Rozumieme ekonómii? Popularizačný program Budúcnosť je vo vašich rukách vyvrcholí laserovou šou. Organizátori budú premietať aj unikátne spomalené zábery bežných i nezvyčajných dejov nasnímaných vysokorýchlostnou kamerou.

Počas celého programu môžu získať súčasní a budúci maturanti informácie z prvej ruky o podmienkach štúdia na FMFI UK, o akreditovaných študijných programoch, ale aj o možnostiach uplatnenia absolventov. Program Budúcnosť je vo vašich rukách sa uskutoční v pavilóne F1 Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Mlynskej doline v Bratislave. Viac informácií o programe nájdete na stránkach www.fmph.uniba.sk a www.fusionexpo.sk.

Časový harmonogram podujatia Budúcnosť je vo vašich rukách:

16:00 Fakulta matematiky, fyziky a informatiky UK
prof RNDr. Jozef Masarik, DrSc., dekan FMFI UK

16:30 Svet sietí
doc. RNDr. Mária Markošová, PhD. (Katedra aplikovanej informatiky)

17:00 Čísla, mamuty a manažéri
doc. RNDr. Ivan Kupka, CSc. (Katedra matematickej analýzy a numerickej matematiky)

17:30 Meteorit Košice
RNDr. Juraj Tóth, PhD. (Katedra astronómie, fyziky Zeme a meteorológie)

18:00 Rozumieme ekonómii ?
doc. RNDr. Ján Boďa, CSc. (Katedra aplikovanej matematiky a štatistiky

18:30 Varenie vajíčka mobilom?
doc. RNDr. František Kundracík, PhD. (Katedra experimentálnej fyziky)

19:00 Načo sú biológom informatici a naopak ?
Mgr. Tomáš Vinař, PhD. (Katedra aplikovanej informatiky)

19:30 Ako pračlovek varil na plazme, až kým h o netrafila
RNDr. Michal Matejka, PhD. (Katedra experimentálnej fyziky)

20:00 Laserová show
Kvant, s.r.o.

O Fakulte matematiky, fyziky a informatiky UK v Bratislave
Fakulta matematiky, fyziky a informatiky UK je na prvom mieste v rebríčkoch kvality vzdelávania a výskumu prírodovedne zameraných vysokých škôl na Slovensku podľa ARRA. Medzi najznámejšie projekty fakulty patria: výskum Marsu v rámci NASA, projekt Princetonskej univerzity – kvantové počítače a prenos informácie laserom, spolupráca s GSI Darmstadt – objavenie nových prvkov s atómovým číslom vyšším ako 110, spolupráca s medzinárodným pracoviskom CERN – príprava experimentov na najväčšom urýchľovači častíc na svete, výstavba bratislavského Mosta Apollo a projekt virtuálnej Bratislavy. Fakulta disponuje množstvom fyzikálnych laboratórií, astronomickým a geo-fyzikálnym observatóriom v Modre-Harmónii. Viac informácií o fakulte nájdete na www.fmph.uniba.sk.

Viac informácií o programe Budúcnosť je vo vašich rukách poskytne:
PaedDr. Soňa Gažáková, PhD., M: 0907 149 365, gazakova@fmph.uniba.sk

Viac informácií o výstave FUSION EXPO: Fúzia – energia budúcnosti poskytne:
PaedDr. Viera Haverlíková, PhD., M: 0918 95 55 72, E: vhaverlikova@fmph.uniba.sk

Napísať príspevok