Prírodné klenoty Šúru

18. September, 2011, Autor článku: Májeková Jana, Oznamy, Prírodné vedy
Ročník 4, číslo 9 This page as PDF Pridať príspevok

Srdečne pozývame všetkých záujemcov z radov študentov, pedagógov a zanietencov prírody na Sobotňajšie botanické exkurzie (nielen) do okolia Bratislavy. Náučný chodník vedie cez slanisko, Panónsky háj až k Biologickej stanici Prírodovedeckej fakulty UK.

Dátum: sobota 24. 9. 2011

Téma: Prírodné klenoty Šúru

Vedúce: RNDr. Marica Zaliberová, CSc., Mgr. Zuzana Melečková (Botanický ústav SAV, Bratislava)

Zraz: o 9.15 hod. na zastávke Vajnory-konečná (konečná autobusu č. 53 – odchod z Trnavského mýta o 8.43)

Trasa: z konečnej zastávky vo Vajnoroch pôjdeme krátko po asfaltovej ceste (smerom na Čiernu vodu) na začiatok náučného chodníka „Prírodné klenoty Šúru“. Náučný chodník vedie cez slanisko, Panónsky háj až k Biologickej stanici Prírodovedeckej fakulty UK. Blízky rybník poskytuje príjemné posedenie. Ukončenie exkurzie je plánované v poobedňajších hodinách, vrátime sa buď do centra Vajnor po cyklistickom chodníku alebo na železničnú stanicu do Svätého Jura (podľa dohody účastníkov).

Biotopy: dubový les, slanisko, rybník, synantropná vegetácia

Popis lokality: Národná prírodná rezervácia Šúr sa nachádza v blízkosti obce Svätý Jur, ležiacej na rozhraní Malých Karpát a Podunajskej nížiny. Predmetom ochrany je zvyšok vysokokmenného barinato-slatinného jelšového lesa, ktorý bol najrozsiahlejším lesom tohto typu Strednej Európy. Bola zaradená aj do zoznamu medzinárodne významných mokradí Ramsarskej zmluvy. Súčasťou rezervácie je dubovo-brestový les Panónsky háj, kde je mozaika lúk so vzácnymi slanomilnými rastlinami a riedkych lesov s robustnými dubmi.


Galatella cana


Leucanthemella serotina


Slanisko


Dubový les

Prípadné otázky adresujte na: zuzana.meleckova@savba.sk

Napísať príspevok