SCHOLA LUDUS – Reťazová reakcia

12. November, 2009, Autor článku: Horváthová Jana, Oznamy, Prírodné vedy
Ročník 2, číslo 11 This page as PDF Pridať príspevok

Moja mamka ma od útleho detstva viedla k tomu, aby som sa k veciam stavala od začiatku zodpovedne a situácie riešila s ohľadom na všetky dôsledky. Veď to poznáte, že keď niečo na začiatku odfláknete, ťažko sa to na konci doháňa, a ak sa vám to aj podarí aspoň na prvý pohľad zvládnuť, stále riskujete, že niečo zlyhá a celé sa vám to zosype a spadne „na hlavu“. Jednoducho, že sa to na vás zrúti ako domček z karát.

A potom vám už na jazyku ostane len trpká príchuť vety: „Keď sa niečo kazí, kazí sa poriadne…“

Ale táto lavína, reťazová reakcia, nemusí byť vždy len negatívna. Tak, ako sa veci môžu pokaziť, tak môže dobre pripravená akcia prebehnúť vďaka dôslednej príprave a premysleným prepojeniam absolútne hladko od začiatku až do konca.

So situáciami, kedy stačí jeden jediný impulz na spustenie celej reťaze udalostí, sa stretávate v bežnom živote veľmi často. Napríklad pri riešení problému, kedy premýšľate o možných riešeniach a zvažujete to najlepšie pre seba a ostatných.

Stačí jediný impulz, jediná myšlienka (či už vaša alebo od niekoho iného) a dokážete sa s problémom jednoducho vysporiadať. „Jeden impulz spustí reťaz udalostí a výsledok stojí za to!“ Proces sa vyvíja ako v domine.

Sled udalostí môžete pozorovať z diaľky, alebo môžete byť sami článkom reťaze udalostí a stať sa tak jednou z mnohých tehličiek Domina.

A možno… možno ste pri pohľade na obrázok z „Domina Day“ dostali chuť nebyť len tehličkou, ale plánovať a samostatne, či s priateľmi pripravovať reťaz udalostí.


Obrázok: http://maguro.iict.ch/blog/

SCHOLA LUDUS – Centrum pre podporu výchovy k vede a rozvoj celoživotného neformálneho vzdelávania v spolupráci s občianskym združením SCHOLA LUDUS Vám pripravila súťaž s názvom REŤAZOVÁ REAKCIA.

Práve v nej máte možnosť vytvoriť „reťazovú reakciu“ z reálnych fyzických objektov a na vlastnej koži si vyskúšať plánovanie, podrobnú prípravu a nakoniec spustenie celého procesu.

Nemusíte sa vôbec obmedzovať na domino kocky. Predmetom súťaže je tvorba „reťaze“ ľubovoľných funkčných objektov (fyzikálnych demonštrácií), z ktorých každý sa dá do chodu po tom, ako sa naň prenesie impulz z predchádzajúceho, pričom reťazová reakcia sa spustí impulzom zvonka.

Neváhajte, navrhujte, kreslite, plánujte, zháňajte, stavajte, skúšajte, vyhrajte!

S chuťou sa pustite do súťaže. Naplánujte, pripravte si reťaz a možno aj naučte sa robiť veci tak, aby ste sa dostali zo svojho „štartu“ úspešne do svojho „cieľa“. Celkom na začiatok si prečítajte pravidlá súťaže. Sú na www.scholaludus.sk.

A ešte niečo. Ak vám pri realizácii reťazovej reakcie napadne nejaký fyzikálny vtip, nenechajte si ho pre seba. Podeľte sa s ním a zabavte nielen seba, ale aj iných. Pravidlá súťaže Obrázkový fyzikálny vtip nájdete tiež na www.scholaludus.sk.


Kontakt:

SCHOLA LUDUS
Fakulta matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského
Mlynská dolina F2
842 48 Bratislava 4

Napísať príspevok