Istrobot 2010

12. Apríl, 2010, Autor článku: Balogh Richard, Elektrotechnika, Informačné technológie, Oznamy
Ročník 3, číslo 4 This page as PDF Pridať príspevok

Je to neuveriteľné, ale v sobotu, 17. apríla sa na Fakulty elektrotechniky a informatiky Slovenskej technickej univerzity (FEI STU) v Bratislavskej Mlynskej doline uskutoční už jubilejný, desiaty ročník medzinárodnej súťaže robotov Istrobot.

Aj tento rok si viac ako stovka súťažiacich robotov zmeria svoje schopnosti v štyroch súťažných disciplínach: Stopár, Myš v bludisku, Minisumo a Voľná jazda. Do súťaže sa tento rok prihlásili konštruktéri zo Slovenska, Českej republiky, Rakúska, Poľska, Nemecka a Rumunska. Okrem napínavých súťažných disciplín uvidia diváci aj mobilné roboty z výskumných projektov na Ústave riadenia a priemyselnej informatiky FEI STU.


Obr. 1. Otvorenie súťaže Istrobot 2009

Podujatie sa začína už o desiatej dopoludnia kvalifikačnými kolami, ktoré budú zaujímať hlavne technicky podkutých nadšencov. Hlavná, finálová časť súťaže začne o 14:00 a jednotlivé kategórie budú trvať vždy zhruba hodinu. Vstup pre divákov je bezplatný. Podrobný program, zoznam súťažiacich i priamy prenos zo zápolenia nájdete na stránkach www.robotika.sk


Obr. 2. Pozvánka na Istrobot 2010

Niekoľko desiatok súťažných robotov i sprievodný program bude možné sledovať vďaka organizátorom z Ústavu riadenia a priemyselnej informatiky STU a podpore firiem Microstep, Microstep MIS, MicroEpsilon, Freescale, AVIR a RLX. Podujatie je financované aj z projektu LPP 0301-06 Agentúry pre podporu vedy a výskumu (APVV).

Stručné pravidlá jednotlivých súťažných kategórií:

Stopár
Robot – stopár má čo najrýchlejšie prejsť zadanú dráhu a zdolať všetky jej nástrahy. Na dráhe sú umiestnené rôzne prekážky, napríklad tunel, mostík, prerušenie číary alebo tehlička, ktorú treba obísť.


Obr. 3. Stopár

Myš v bludisku
Robot – myš má čo najrýchlejšie nájsť cestu bludiskom. Robot musí byť autonóm¬ny, bez možnosti ovplyvňovania po odštartovaní. Pri hľadaní cesty bludiskom sa dá použiť pravidlo pravej, resp. Ľavej ruky, ale takáto cesta nebude najkratšia.


Obr. 4. Myš v bludisku

MiniSumo
V tejto kategórii je úlohou zostrojiť autonómneho mobilného robota, ktorý vytlačí z ringu svojho súpera. Súťaží vždy dvojica robotov, po štarte sa snaží jeden druhého vytlačiť mimo ring.


Obr. 5. Mini sumo

Voľná jazda
Táto kategória je určená na predvádzanie výrobkov, ktoré nespadajú do prvých troch kategórií. Každý súťažiaci môže počas 5 minút predviesť všetko, čo jeho robot dokáže. Zvíťazí robot, ktorého porota vyhodnotí ako technicky najzaujímavejšieho.


Obr. 6. Voľná jazda

Videá z predošlých ročníkov


Video 1


Video 2

Zo stránok robotika.sk si môžete stiahnuť


V článku boli použité fotografie a videá z webov www.robotika.sk a www.robotika.cz

Napísať príspevok