Technical Computing Bratislava 2010

22. Október, 2010, Autor článku: Blaho Michal, MATLAB/Comsol, Oznamy
Ročník 3, číslo 10 This page as PDF Pridať príspevok

V stredu s magickým dátumom 20.10.2010 sa konal 18. ročník medzinárodnej konferencie Technical Computing. Po prvý krát v svojej histórii sa konferencia konala v Bratislave v prostredí nádherného hotela Sorea. Išlo o tradičné stretnutie používateľov a priaznivcov programového prostredia Matlab s cieľom získať nové informácie a vymeniť dosiahnuté výsledky. Spolu s tradičnými organizátormi, českou firmou Humusoft s.r.o., konferenciu organizovali aj Systémy priemyselnej informatiky s.r.o. a aj náš časopis Posterus.sk.

Konferencia začala tradičnou registráciou účastníkov od skorých ranných hodín. Medzi účastníkmi konferencie nechýbala akademická obec zo slovenských a českých univerzít a zástupcovia z praxe ako firmy Honeywell, Continental, B&R automatizácia a mnoho ďalších.




Obr.1 Registrácia účastníkov

Prednášková časť začala tradične prezentáciou noviniek v Matlabe a Simulinku. Jan Houška (Humusoft s.r.o.) v svojej prezentácii informoval o pridaní funkcií do hlavného vzhľadu Matlabu, ktorá obsahuje aj náhľad súborov. Pridala sa napríklad priama podpora GPU výpočtov na zariadeniach NVIDIE s CUDA technológiou. Veľkou výhodou Matlabu bude určite podpora dávkového spracovania dát pomocou systémových objektov. Zvýrazňovanie lokálnych premenných a funkcií zase uľahčí prácu s editorom. V Simulinku poteší pole zberníc, ktoré zmenší rozmery vašich modelov.


Obr.2  Otvorenie konferencie


Obr.3 Novinky v Matlabe – Jan Houška

Ďalšie novinky sa týkali Comsol Multiphysics. Zuzana Záhorová (Humuosft s.r.o.) informovala o zmenách prostredí a sférach využitia tohto produktu. Naznačila všetky oblasti, kde sa dá tento produkt použiť. Všetky oblasti boli prezentované na príkladoch a návštevníci si mohli predstaviť, kde by mohli Comsol využiť pri svojej práci.


Obr.4 Novinky v Comsol – Zuzana Záhorová

Po úvodných prednáškach o novinkách v Matlabe, Simulinku a Comsole sa začali prednášky jednotlivých účastníkov konferencie. Program konferencie sa skladal zo štyroch častí, v ktorých sa striedali rôzne príspevky z oblasti riadenia, modelovania, matematiky, spracovania obrazu, mechaniky a iných.






Obr.5 Prednášková sekcia s bohatou účasťou

Jednotlivé časti boli oddelené prestávkou na kávu a občerstvenie, kde sa účastníci mohli posilniť pred ďalšími časťami. V rámci prestávok mohli účastníci podebatovať s kolegami o zaujímavých témach prípadne navštíviť posterovú sekciu.




Obr.6 Prestavka na kávu

Na konferencii boli aj stánky, kde sme sa mohli dozvedieť ďalšie informácie o Comsole a pracovnej stanici HeavyHorse určenú pre náročné výpočty. Tu mohli účastníci získať detailnejšie odpovede na otázky o týchto produktoch.




Obr.7 Stánky spoločností

Po ukončení prednášok a záverečnom zhodnotení nasledovalo pozvanie na ďalší ročník konferencie. Neformálne rozhovory a hodnotenie potom ešte pokračovali v bare medzi organizátormi a niektorými účastníkmi konferencie. Dúfame, že sa tento ročník v Bratislave vydaril a všetci sa opäť zídeme na ďalšom ročníku v Prahe.




Obr.7 Neformálna diskusia

3 príspevky(ov) k článku “Technical Computing Bratislava 2010”

  1. Spock napísal:

    Zaujimava a vyborne zorganizovana konferencia. Smekam klobuk :)

  2. Juraj napísal:

    Organizacia celej konferencie bola vyborna. Dakujem.

  3. Martin napísal:

    Konferencia bola vydarená. Prvý ročník som sa zúčastnil tejto konferencie a rád sa zúčastním aj nasledujúce ročníky.

Napísať príspevok